Nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem rzodkiewki

Rzodkiewka to jedna z nowalijek, której właściwości zdrowotne trudno przecenić. Kusi swoim czerwonym kolorem i wyjątkową chrupkością. Wyróżnia się specyficznym, ostrym smakiem. Wiosną jest chętnie wykorzystywana do kanapek, ale jej zastosowanie w kuchni zdecydowanie się na tym nie kończy. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze i jakie dania można stworzyć z jej udziałem.

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Rzodkiewka jest warzywem korzennym, którego właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie oraz Grecy. Doceniali jej wpływ na poprawę trawienia, ale stosowali również, aby usprawnić pamięć i wzrok. Dobra wiadomość dla osób, które lubią jej smak, jest taka, że zawiera niewiele kalorii, więc można ją jeść bez obaw o wpływ na masę ciała. Pobudza trawienie oraz wytwarzanie żółci, wspiera pracę wątroby. Stanowi ważne źródło potasu, dlatego powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka, a w szczególności osób z nadciśnieniem. Zawierają dużo witaminy C, a także kwas foliowy oraz witaminę B6. Dostarczają minerały takie jak mangan i wapń oraz błonnik.

Witaminy oraz składniki mineralne znajdujące się w rzodkiewkach usprawniają pracę organizmu, ale wpływają również pozytywnie na wygląd włosów oraz paznokci. Swoje upiększające działanie zawdzięczają przede wszystkim związkom siarki. Ich spożywanie może przeciwdziałać wypadaniu włosów oraz łamaniu się paznokci.

Wegetariański bowl z dodatkiem rzodkiewki

Bowl to danie przygotowane w misce. Smaczne i zdrowe może składać się z rozmaitych składników. Większe produkty są zawsze krojone na kawałki. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/wegetarianski-bowl znajdziesz szczegółowe wskazówki, jak przygotować bowl z prażoną ciecierzycą, kaszą jaglaną oraz sosem przygotowanym na bazie syropu malinowego. W kompozycji nie mogło zabraknąć również takich warzyw jak sałata rzymska, papryka i rzodkiewka. Warzywa sprawiają, że danie jest przyjemnie chrupkie, a na dodatek ma niepowtarzalny smak. Poza tym całość to doskonałe źródło rozmaitych witamin oraz innych cennych dla organizmu składników.

Spring rolls – powiew wiosennej świeżości w kuchni

Istnieje wiele możliwości przygotowywania spring rollsów, a każda jest wyjątkowa. Natomiast podstawę stanowi papier ryżowy, w który zawija się nadzienie. Wersja warzywna nie musi być nudna i mało wyrazista w smaku – wystarczy odpowiedni sos, aby cieszyć się tą niecodzienną przekąską. Sprawdź nasz pomysł na spring rollsy: https://uwielbiam.pl/przepis/spirng-rolls-z-warzywami. Jako wypełnienie papieru ryżowego proponujemy pokrojone awokado, rzodkiewki, marchewkę oraz paprykę. Dla urozmaicenia dania możesz przygotować dwa sosy lub wybrać tylko jeden z naszych pomysłów. Ciekawym pomysłem jest sos z dżemu malinowego, sosu sojowego oraz soku z limonki. Inna opcja to połączenie gotowego sosu chińskiego z sokiem z limonki i chilli.

Rzodkiewki w kolorowej sałatce warzywnej

Sałatka warzywna to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. To też stały element menu podczas rozmaitych uroczystości. Składniki, z jakich powstaje, zależą wyłącznie od Twojej pomysłowości. Dziś podpowiadamy, z czym warto połączyć rzodkiewkę. Pełny przepis jest dostępny tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-ziemniaczana-z-ogorkami-kiszonymi-krakus. Przygotuj młode ziemniaki, sałatę lodową, rzodkiewki, ogórki kiszone i szczypiorek. Sos wykonasz z jogurtu greckiego, musztardy francuskiej oraz miodu. Do smaku dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.

Sałatka z rzodkiewką i prostym dressingiem

Lekka sałatka jest szczególnie mile widziana na wiosnę. Nie trzeba wielu składników, aby była pożywna, a przy tym zdrowa. Kalarepa, rzodkiewka oraz ogórki fantastycznie się ze sobą komponują. Stanowią idealne połączenie dla osób, które lubią sobie coś pochrupać. Zobacz, jak ją przygotować: https://uwielbiam.pl/przepis/wiosenna-salatka-z-kalarepy-z-ogorkami-konserwowymi. Aby warzywna kompozycja nabrała jeszcze lepszego smaku, proponujemy prosty dressing. Przygotowane kawałki warzyw wymieszaj z oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli nie lubisz, zastąp ją koperkiem.