Lekkostrawne jedzenie to produkty, które nie obciążają układu pokarmowego. Warto je więc spożywać na co dzień, jednak należy zadbać o to, aby pokrywały dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz na wartości odżywcze, z czym czasami jest problem.
Jakie zasady ma dieta lekkostrawna?
W przypadku diety lekkostrawnej, jadłospis zawiera dania lekkostrawne, czyli takie, które są łatwe w trawieniu i zawierają wyłącznie produkty lekkostrawne. Lekkostrawne jedzenie nie powoduje dyskomfortu układu pokarmowego i ma niewielką ilość tłuszczu i błonnika pokarmowego. Ponadto dania lekkostrawne należy przygotowywać w określony sposób. Po pierwsze należy wybierać produkty lekkostrawne, a następnie należy je rozdrobnić i przygotowywać w wodzie lub na parze. Jedzenie lekkostrawne nie może być przygotowywane na tłuszczu. Niewielkie ilości tłuszczu do dań dodaje się już po ugotowaniu danej potrawy.
Kto powinien postawić na jedzenie lekkostrawne?
Dieta lekkostrawna jest dostosowana do zaleceń dla osób po operacjach chorobach przewodu pokarmowego. Lekkostrawne jedzenie jest również polecane osobom starszym, ze względu na to, iż z czasem przewód pokarmowy działa gorzej, ponieważ procesy metaboliczne organizmy po prostu ulegają spowolnieniu. Wtedy jadłospis z lekkostrawnymi potrawami wpływa na poprawę jakości życia.
Dieta lekkostrawna przez określony czas
Jedzenie lekkostrawne stanowi nieco zmodyfikowany jadłospis zdrowego odżywiania. Dania łatwostrawne stosuje się po to, aby przez jakiś określony czas odciążyć układ pokarmowy. Taka dieta nie jest stosowana przez cały czas, a jedynie w trakcie chorób przewodu pokarmowego (zarówno chorób ostrych, jak i przewlekłych), w przypadku chorób i bólu przyzębia, podczas stanów zapalnych błony śluzowej, podczas biegunki, a także i przed USG jamy brzusznej oraz po zabiegach chirurgicznych.
Dieta łatwostrawna a zalecane produkty
Menu lekkostrawnej diety składania się z produktów lekkostrawnych oraz pewnych metod przygotowania potraw, które sprawiają, że dany posiłek jest łatwy w trawieniu. Do takich potraw i produktów należą: gotowane, duszone i pieczone warzywa, zupy warzywne, chude ryby i chude mięso, owoce dojrzałe bez skórki i pestek. Zalecane produkty lekkostrawne to: drobne kasze oraz płatki zbóż takich jak pszenica, proso, owies, jęczmień oraz ryż. W takiej diecie są także dozwolone mleczne produkty, takie jak jogurty, chude sery oraz odtłuszczone mleko. Do potraw łatwostrawnych można dodać natkę pietruszki, kmin, bazylię, koperek, lubczyk, rozmaryn czy cynamon.
Produkty lekkostrawne sklep
Gdzie można znaleźć produkty do dań łatwostrawnych? Najlepiej zaglądać w takie miejsce jak sklep ze zdrową i ekologiczną żywnością. Przy problemach z układem pokarmowym niezwykle ważne jest to, aby dania lekkostrawne nie miały negatywnego wpływu na organizm. Szkodliwe substancja zawarte w pożywieniu w zwykłych sklepach może wywołać tylko więcej problemów. Z kolei sklep ekologiczny oferuje zdrową żywność pozbawioną pestycydów czy konserwantów i właśnie z takich produktów powinny być przygotowywane dania lekkostrawne.