Dieta niskohistaminowa – co to jest i na czym polega?

Słyszałeś/aś o diecie niskohistaminowej? Choć w Internecie można natrafić na wiele problemów, które ten rodzaj żywienia ma rozwiązywać, to w praktyce wcale nie jest to takie proste. Sprawdź, czym jest dieta niskohistaminowa i na czym polega?

Co to jest dieta niskohistaminowa?

Na początku zacznijmy od tego, czym jest sama histamina. Tak nazywamy związek chemiczny, który naturalnie występuje w organizmie, ale może być także przyjmowany z wybranymi produktami. Jest on magazynowany w komórkach, a uwalnia się pod wpływem, m.in. zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki, kontaktu z alergenem lub spożycia określonego rodzaju pożywienia.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar histaminy może być szkodliwy. Jego podaż kontroluje enzym diaminooksydazy (DAO). Niestety na skutek złego odżywiania lub uwarunkowań genetycznych DAO może nie funkcjonować prawidłowo. Wówczas mówimy o nietolerancji histaminy. Jej leczenie odbywa się głównie poprzez przejście na dietę niskohistaminową. Warto podkreślić, że powinna się ona odbywać zawsze pod okiem lekarza, a najlepiej także dietetyka. Niewłaściwej jej przeprowadzenie może dostarczyć więcej szkód lub pożytku.

Co unikać na diecie niskohistaminowej?

Dostałeś/aś już zielone światło od lekarza i dietetyka, aby przejść na dietę niskohistaminową? Sprawdź, czego będziesz musiał/a unikać. Są to m.in. produkty zawierające histaminę takie jak:

  • ryby wędzone;
  • kapusta kiszona;
  • ser dojrzewający;
  • mozzarella;
  • ocet balsamiczny;
  • wino czerwone;

produkty hamujące aktywność DAO takie jak:

  • szpinak;
  • pomidor;
  • bakłażan;

oraz produkty powodujące samoczynną produkcję histaminy przez organizm takie jak:

  • czekolada;
  • pieczarki;
  • skorupiaki.