Dieta ketogeniczna, nazywana inaczej ketogenną, stanowi dietę wysokotłuszczową ze znacznym ograniczeniem spożywania węglowodanów i umiarkowaną podażą białka. Standardowa dieta ketogeniczna, to: 75 procent tłuszczu, 20 procent białka oraz 5 procent węglowodanów. Na czym dokładnie polega dieta keto? Jakie są najważniejsze zasady diety ketogenicznej? I czy w ogóle dieta keto jest bezpieczna?
Dieta ketogeniczna – najważniejsze informacje
W diecie ketogenicznej węglowodany są całkowicie zastępowane tłuszczami, które znajdują się na samej górze piramidy żywienia, zatem powinno się je rzadko spożywać i w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, iż nadmierne ilości tłuszczu nie prowadzą do przyrostu tkanki tłuszczowej, a zupełnie przeciwnie – przyczyniają się do jej zredukowania w naszym organizmie. Zjawisko to nosi nazwę ketozy. Opiera się na uzyskaniu energii ze swojej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta ulega zmniejszeniu.
Co powinieneś jeść w diecie ketogeniczna?
Najważniejsze zasady diety ketogenicznej, to: spożycie tłuszczów oraz eliminacja węglowodanów, a poza tym znaczące ograniczanie posiłków mających w swoim składzie cukier, a zatem warzyw i owoców. Będąc na diecie keto trzeba spożywać produkty ze sporą ilością tłuszczu, a zatem tłuste mięso, orzechy, masło, śmietanę, oleje czy ryby. Tłuszcze powinny być najwyższej jakości, a zatem nie rafinowane, ale tłoczone na zimno.
Szczególnie zaleca się: oliwę z oliwek, olej sezamowy, olej kokosowy, masło kokosowe i olej z awokado. Jeśli chodzi o owoce, wskazane będzie awokado, zaś w wypadku warzyw dopuszcza się spożycie: ogórków, pomidorów, papryki oraz brokułów.