Według Światowej Organizacji Zdrowia dieta wegańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie życia. To oznacza, że jarsko mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie da się jednak ukryć, że ten typ żywienia jest trudniej zbilansować niż dietę z zawartością mięsa i produktów odzwierzęcych. Nie jest to jednak niemożliwe.
Jak zbilansować dietę wegańską?
Dieta wegańska, podobnie jak i każda inna, powinna się składać z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Powinny one stanowić kolejno 50-65%, 20-30% i 20-35%.
Ponadto weganie powinni także zwracać uwagę na:
- witaminę B12 – będąc na diecie wegańskiej, konieczna jest jej suplementacja; niedobór B12 jest tragiczny w konsekwencjach;
- wapń – aby go dostarczyć na diecie wegańskiej, warto sięgać po napoje fortyfikowane w ten pierwiastek;
- żelazo – w diecie wegańskiej źródłem żelaza może być szpinak, pestki dyni, niektóre suszone owoce oraz rośliny strączkowe.
Profilaktyka to podstawa w diecie wegańskiej
Badania pokazują, że pomimo trudności w bilansowaniu diety wegańskiej, to właśnie osoby jedzące jarsko są zazwyczaj zdrowsze od mięsożerców.
Dzieje się tak dlatego, ponieważ mają one większą świadomość żywieniową. Zdają sobie sprawę z kaloryczności oraz wartości odżywczych znajdujących się w danym rodzaju pokarmu. Wiedzą także, jak ważna jest profilaktyka, dlatego ewentualne niedobory oraz choroby są likwidowane na początkowym stadium. Jeśli więc jesteś weganinem/weganką lub zamierzasz zrezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych, nie zapominaj o badaniach profilaktycznych. Do tych najbardziej podstawowych należą m.in. morfologia oraz poziom witaminy D i B12.