Pokochaj odchudzające owsianki – wskazówki jak sprawić, żeby były pyszne

Wielu osobom owsianki kojarzą się z rozmiękłymi płatkami gotowanymi w ogromnej ilości mleka i z dużą ilością cukru. Nic bardziej mylnego. Płatki owsiane, dzięki kilku prostym wskazówkom, mogą być bardzo pyszne.

Płatki owsiane – właściwości

Warto wspomnieć, że płatki owsiane są bardzo zdrowe dla naszego organizmu i powinniśmy częściej je wprowadzać do naszego jadłospisu. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego. Poza tym są dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia i wielu innych korzystnych dla nas minerałów. Dodatkowo płatki owsiane są bardzo sycące – po ich zjedzeniu na pewno prędko nie będziemy głodni.

Jak przyrządzać płatki owsiane?

Płatki owsiane najlepiej smakują w towarzystwie owoców, orzechów oraz bakalii. Możemy je tradycyjnie ugotować na mleku. Tutaj jednak należy uważać, aby mleka nie było za dużo, a owsianka nie była za rzadka. Zamiast słodzić owsiankę cukrem, możemy dodać do niej banana – będzie równie słodka, a sam banan sprawi, że będzie gęstsza. Dodatkowo na przełamanie słodyczy możemy dodać kwaśnych owoców, np. malin. Całość najlepiej smakować będzie z odrobiną startej czekolady. Poza gotowaniem, płatki możemy po prostu namoczyć w wodzie lub mleku i dodać do jogurtu naturalnego, bądź owocowego. Takie połączenie najlepiej smakuje z orzechami i bakaliami. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy płatki owsiane wraz z mlekiem i owocami upiec w piekarniku i zrobić tzw. „pieczoną owsiankę”.

Jak można zauważyć, płatki owsiane możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wystarczy trochę mleka lub wody, ulubione owoce i możemy stworzyć przepyszne i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Takie owsianki są bardzo syte, więc na pewno długo po zjedzeniu nie odczujemy głodu.

 

One thought on “Pokochaj odchudzające owsianki – wskazówki jak sprawić, żeby były pyszne

Dodaj komentarz